CTTranslator

CTTranslator, DICOM formatintaki iki boyutlu (2D) bilgisayar tomogrofisi (CT) resimlerini inceleme, isleme ve  marching cube algoritmasi yardimiyla segmentasyon, sayisal alanlarda cok köseli yüzey hesaplamasi (isosurface) gibi özelliklere sahip, okunan resimleri degisik resim isleme teknikleri ve metodlari (hounsfield skala) isleyen, görüntüleyen ve istenilen sonuclari ortaya koyan  acik kaynak kodlu tibbi bir yazilimdir. CTTranslator, Linux (Fedora 10) isletim sisteminde gelistirilmis olup, gerekli acik kaynak kodlu tibbi kütüphanelerin entegre edilmesiyle Windows, Mac OS X, vb. isletim sistemlerinde de calismasi ve gelistirilmesi mümkündür.

Amac 
Projenin amaci ilk asamada acik kaynak kodlu tibbi bir yazilim gelistirmek ve gelistirilen yazilimla iki boyutlu CT resimlerini okumak, 2D ve 3D olarak görüntülemek ve görüntülenen 3D resmi vtk-data olarak kaydedilmesi. Bunun yaninda görüntülenen 3D resimleri ve marching cube algoritmasiyla 3D modele cevrilern objenin degisik resim isleme ve görüntüleme teknikleriyle incelenmesi.

Temel anlamda amac görüntülenen 2D CT resimlerini kemik ve deri yapilarina göre Haunsfiled skala pencereleme yöntemiyle tanimlamak daha sonra görüntülenen yapinin marching cube algoritmasi yardimiyla 3D modele cevrilmesi. Daha sonra 3D modele cevrilen objenin baska tibbi yazilimlarda da kullanilmasi, incelenmesi veya islenmesi amaciyla vtk-Data olarak kaydedilmesi. Kaydetme veya segmentasyondan önce gerekli resim isleme ve inceleme operasyonlarinin gerceklestirilebilmesi.

Ekran görüntüleri

Özellikler

  1. Basit ve kullanici dostu kullanim
  2. 2D resimleri axial, sagittal, coronal, multiplane ve 3D olarak görüntüleme (DICOM görüntüleme )
  3. Maus tuslariyla 2D resimleri inceleme: büyültme/kücültme, herbir görüntünün pencere icinde pozisyonunu degistirme, Hounsfield-skala ile resim pencereleme, resimler arasinda gezinme, 2D resimlerinin herbirinin ayri ayri acilardan ayni noktayi görüntülemesi icin nokta secimi, ekran görüntüsü kaydetme, 3D modeli döndürme
  4. 2D resimler icin opasite degisimi
  5. 3D modeller icin renk degisimi
  6. Belirli hasta ve resim bilgilerini listeleme
  7. Hounsfield skala ve marching cubes segmentationu icin gerekli verileri elle girebilme.
  8. 2D resimlerin sayfalanmasi veya resimler arasinda otomatik ileri/geri sarma icin Cine-Mode fonksiyonu
  9. Bütün görünümleri daha büyük ayri bir pencerede görüntüleme ve inceleme
  10. Ekran görüntüsü kaydetme
  11. 3D modeli vtk data olarak kaydetme
  12. Hem kullanici aksiyonlarini hemde programdan geri verilen sonuclari listeleyen seyir defteri.
  13. Yardim penceresi

Daha detayli bilgi Download sayfasinda bulunabilir.

Y. Özbek, W. Freysinger